دیابت یک بیماری مزمن است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد.در حال حاضر بیش از 400 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند.اگرچه دیابت یک بیماری پیچیده است، اما حفظ سطح قند خون خوب می تواند تا حد زیادی خطر عوارض را کاهش دهد.یکی از راههای رسیدن به سطح قند خون بهتر، پیروی از رژیم غذایی کم کربوهیدرات است.این مقاله از کلینیک رسپینا مروری دقیق بر رژیم های غذایی بسیار کم کربوهیدرات برای مدیریت دیابت ارائه می دهد.
دیابت چیست و غذا چه نقشی دارد؟
با دیابت، بدن نمی تواند به طور موثر کربوهیدرات ها را پردازش کند.
به طور معمول، وقتی کربوهیدرات می خورید، آنها به واحدهای کوچک گلوکز تجزیه می شوند که در نهایت به قند خون تبدیل می شوند.وقتی سطح قند خون بالا می رود، لوزالمعده با تولید هورمون انسولین پاسخ می دهد. این هورمون به قند خون اجازه ورود به سلول ها را می دهد.در افراد بدون دیابت، سطح قند خون در طول روز در محدوده باریکی باقی می ماند. با این حال، برای کسانی که دیابت دارند، این سیستم به یک شکل کار نمی کند.
این یک مشکل بزرگ است، زیرا هم سطح قند خون خیلی بالا و هم خیلی پایین می تواند آسیب جدی به همراه داشته باشد.انواع مختلفی از دیابت وجود دارد، اما دو نوع شایع دیابت نوع 1 و نوع 2 هستند. هر دوی این شرایط در هر سنی ممکن است رخ دهد.در دیابت نوع 1، یک فرآیند خودایمنی سلول های بتا تولید کننده انسولین را در پانکراس از بین می برد. افراد مبتلا به دیابت چندین بار در روز انسولین مصرف می کنند تا مطمئن شوند که گلوکز به سلول ها می رسد و در سطح سالمی در جریان خون باقی می ماند.
در دیابت نوع 2، سلولهای بتا ابتدا انسولین کافی تولید میکنند، اما سلولهای بدن در برابر عملکرد آن مقاوم هستند، بنابراین قند خون بالا باقی میماند. برای جبران، لوزالمعده انسولین بیشتری تولید می کند و سعی می کند قند خون را پایین بیاورد.
با گذشت زمان، سلول های بتا توانایی خود را برای تولید انسولین کافی از دست می دهند.از بین سه درشت مغذی – پروتئین، کربوهیدرات و چربی – کربوهیدرات ها بیشترین تاثیر را بر مدیریت قند خون دارند. این به این دلیل است که بدن آنها را به گلوکز تجزیه می کند.بنابراین، افراد مبتلا به دیابت ممکن است نیاز به مصرف دوزهای زیادی از انسولین، دارو یا هر دو در هنگام مصرف کربوهیدرات زیاد داشته باشند.
مصرف بهینه کربوهیدرات برای افراد مبتلا به دیابت چیست؟
مصرف ایده آل کربوهیدرات برای افراد مبتلا به دیابت، موضوعی بحث برانگیز است، حتی در میان کسانی که از محدودیت کربوهیدرات حمایت می کنند.بسیاری از مطالعات زمانی که کربوهیدرات ها به 20 گرم در روز محدود می شد، بهبود چشمگیری در سطح قند خون، وزن بدن و سایر نشانگرها یافتند.
دکتر ریچارد کی. برنشتاین، که دیابت نوع 1 دارد، 30 گرم کربوهیدرات در روز مصرف کرده است و مدیریت عالی قند خون را در بیماران خود که از رژیم مشابه پیروی می کنند، ثبت کرده است.با این حال، تحقیقات دیگر نشان می دهد که محدودیت متوسط تر کربوهیدرات، مانند 70 تا 90 گرم کربوهیدرات کل، یا 20 درصد کالری دریافتی از کربوهیدرات، نیز موثر است.
مقدار بهینه کربوهیدرات نیز ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، زیرا هرکسی واکنش منحصر به فردی به کربوهیدرات دارد.با توجه به انجمن دیابت آمریکا (ADA)، هیچ رژیم غذایی مناسبی برای همه افراد مبتلا به دیابت وجود ندارد. برنامه های غذایی شخصی سازی شده، که ترجیحات غذایی و اهداف متابولیک شما را در نظر می گیرند، بهترین هستند.
ADA همچنین توصیه می کند که افراد با تیم مراقبت های بهداشتی خود برای تعیین میزان مصرف کربوهیدرات مناسب برای آنها کار کنند.برای تعیین میزان ایدهآل کربوهیدرات، ممکن است بخواهید گلوکز خون خود را با یک متر قبل از غذا و دوباره 1 تا 2 ساعت پس از غذا اندازهگیری کنید.تا زمانی که قند خون شما زیر 140 میلی گرم در دسی لیتر.باقی بماند، در نقطه ای که ممکن است به اعصاب آسیب وارد شود، می توانید 6 گرم، 10 گرم یا 25 گرم کربوهیدرات در هر وعده غذایی با رژیم کم کربوهیدرات مصرف کنید. .همه چیز به تحمل شخصی شما بستگی دارد. فقط به یاد داشته باشید که قانون کلی این است که هرچه کربوهیدرات کمتری مصرف کنید، قند خون شما کمتر افزایش می یابد.و به جای حذف همه کربوهیدرات ها، یک رژیم غذایی سالم کم کربوهیدرات باید در واقع شامل منابع کربوهیدرات پر فیبر و غنی از مواد مغذی مانند سبزیجات، انواع توت ها، آجیل و دانه ها باشد.
کدام کربوهیدرات ها باعث افزایش قند خون می شوند؟
غذاهایی که باید بخورید و غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
بهتر است روی خوردن غذاهای کم کربوهیدرات و کامل با مقدار زیادی مواد مغذی تمرکز کنید.
همچنین مهم است که به نشانه های گرسنگی و سیری بدن خود توجه کنید، صرف نظر از اینکه چه می خورید.
مواد غذایی برای خوردن
تا زمانی که سیر شوید می توانید غذاهای کم کربوهیدرات زیر را بخورید. همچنین مطمئن شوید که در هر وعده غذایی پروتئین کافی دریافت کنید:
گوشت، مرغ و غذاهای دریایی
تخم مرغ
پنیر
سبزیجات غیر نشاسته ای (بیشتر سبزیجات به جز موارد ذکر شده در زیر)
آووکادوها
زیتون
روغن زیتون، روغن نارگیل، کره، خامه، خامه ترش و پنیر خامه ای
غذاهایی که باید در حد اعتدال مصرف شوند
بسته به تحمل کربوهیدرات شخصی خود، می توانید غذاهای زیر را در مقادیر کمتر در وعده های غذایی مصرف کنید:
انواع توت ها: 1 فنجان یا کمتر
ماست یونانی ساده: ۱ فنجان یا کمتر
پنیر کوتیج: 1/2 فنجان یا کمتر
آجیل و بادام زمینی: 1-2 اونس یا 30-60 گرم
دانه کتان یا دانه چیا: 2 قاشق غذاخوری
شکلات تلخ (حداقل 85 درصد کاکائو): 30 گرم یا کمتر
کدو حلوایی زمستانه (دخمه، بلوط، کدو تنبل، اسپاگتی و هابارد): 1 فنجان یا کمتر
مشروب: 1.5 اونس یا 50 گرم
شراب قرمز یا سفید خشک: 4 اونس یا 120 گرم
حبوبات، مانند نخود، عدس و لوبیا، منابع سالم پروتئین هستند، اگرچه کربوهیدرات نیز دارند. حتما آنها را در تعداد کربوهیدرات روزانه خود بگنجانید.کاهش شدید کربوهیدرات ها معمولا سطح انسولین را کاهش می دهد که باعث می شود کلیه ها سدیم و آب را آزاد کنند.سعی کنید برای جبران سدیم از دست رفته، یک فنجان آبگوشت، چند زیتون یا برخی دیگر از غذاهای نمکی کم کربوهیدرات بخورید. از افزودن کمی نمک اضافی به وعده های غذایی خود نترسید.
با این حال، اگر نارسایی احتقانی قلب، بیماری کلیوی یا فشار خون بالا دارید، قبل از افزایش میزان سدیم در رژیم غذایی خود با پزشک خود صحبت کنید.
غذاهایی که باید اجتناب کرد
این غذاها سرشار از کربوهیدرات هستند و می توانند سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت به میزان قابل توجهی افزایش دهند:
نان، پاستا، غلات، ذرت و غلات دیگر
سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی، سیب زمینی شیرین، یام و تارو
شیر
میوه ای غیر از انواع توت ها
آب میوه، نوشابه، پانچ، چای شیرین و غیره
آبجو
دسر، محصولات پخته شده، آب نبات، بستنی و غیره