اختلال تغذیه بولیمیا چیست؟گاهی بسیاری از ما رفتارهای ناسالم تغذیه ای داریم که برایمان تبدیل به عادت شده است ولی اختلال تغذیه مهم است وباید جدی گرفته شود . خوب است در ابتدا تعریفی از اختلال تغذیه داشته باشیم . اختلال تغذیه نوعی بیماری است که فرد را به سمت پرخوری، گرسنگی دادن به خود یا دیگر رفتارهای ناسالم تغذیهای که مربوط به غذا و وزن بدن میشود، سوق میدهد. اختلال در خوردن مانند بیاشتهایی عصبی و بولیمیا عادات غلط و پیچیدهای هستند.
اختلال تغذیه بولیمیا و نشانه های آن
خوب است با علائم و نشانه های این اختلال بیشتر اشنا شوید . پرخوری و بالا آوردن فرد دچار پرخوری عصبی یا بولیمیا مقدار زیادی غذا را با سرعت بالا میخورد و سپس برای جبران اشتباهی که کرده، هر چه خورده را بالا میآورد. خوردن قرصهای مسهل یا ورزش کردن بسیار شدید، طوری که به بدن آسیب وارد شود از دیگر کارهایی است که اینگونه افراد انجام میدهند. پرخوری و بالا آوردن ممکن است چند بار در هفته و یا حتی چند مرتبه در یک روز اتفاق بیافتد.
اوه اوه!! پیشنهاد میشه این مطلبو مطالعه کنی >>> بهتربن مرکز کرایولیپولیز در تهران
کسانی که از چنین اختلالی رنج میبرند، میگویند وقتی به پرخوری روی میآورند کنترلشان از دست می رود و به خاطر شرم از این اتفاق آن را پنهانی انجام میدهند. وسواس روی وزن کسانی که اختلال بولیمیا دارند، برخلاف مبتلایان آناروکسیا معمولا وزنشان ثابت است و شاید کمی اضافه وزن داشته باشند. اما آنها عمیقا از اضافه کردن وزن وحشت دارند. کسانی که در چنگ این اختلال گرفتارند با اینکه شاید وزنی طبیعی داشته باشند حس میکنند به طرز وحشتناکی چاق هستند. ممکن است اشتیاق به کاهش وزن، این افراد را به مصرف داروهای لاغری نیز بکشاند.
باید بدانید که افسردگی بولیمیا فراتر از مشکل داشتن با غذا است. برای بسیاری از افراد چرخه پرخوری و بالا آوردن روشی است تا احساسات منفی خود را کنترل کنند. در کسانی که دچار بولیمیا هستند افسردگی، اضطراب و سوءمصرف مواد مخدر شایع است. این افراد معمولا احساساتی و تحریکپذیر هستند. همچنین ممکن است از خانواده و دوستان، خود را جدا کنند.
از جمله نشانه های دیگر اختلال تغذیه بولیمیا عبارتند از
درد مزمن گلو فرسوده شدن مینای دندان تورم غدد بزاقی گردن سوزش معده یبوست و دیگر مشکلات گوارشی کم شدن آب بدن دورههای عادت ماهانه نامنظم متعادل نبودن مواد معدنی خون که به مشکلات قلبی منجر میشود. برای تشخیص اختلال بولیمیا پزشک سوالاتی را درباره سابقه پرخوری و بالا آوردن میپرسد. بسیاری از افراد این رفتار خود را انکار و پنهان میکنند که روند تشخیص و درمان را مشکل میکند.
اگر این مشکل را دارید و یا به یکی از اعضای خانواده یا دوستان شک دارید حتما با پزشک صحبت کنید. درمان هرچه سریعتر صورت بگیرد به همان اندازه فرد، سریعتر ریکاوری میشود. مشاوره و درمان تغذیهای درمان بولیمیا زمانی موفق خواهد بود که ترکیبی از درمانها روی فرد انجام شود. فرد با مشاوره و درمان تغذیهای، عادات سالم را جایگزین عادات غلط و رابطهای سالم و بهتر با غذا میکند. تحقیقات نشان داده است که داروهای ضدافسردگی چرخه پرخوری و بالا آوردن را میشکند و از عود کردن آن جلوگیری میکند.
باعلائم بیاشتهایی عصبی (آناروکسیا) آشنا شوید
از علائم اناروکسیا یکی همین کاهش وزن سریع افراد است ، وزن خود را با کم خوردن پایین نگه میدارند. حتی ممکن است خود را مجبور به انجام ورزشهای شدید و یا خوردن قرصهای لاغری کنند. خوردن قرصهای ادرارآور (دیورتیک) و یا تحریک کننده روده (مسهل) از دیگر استراتژیهای ناسالمی است که این گونه افراد پیش میگیرند. چنین افرادی با وجود احساس ضعف و گرسنگی به کاهش وزن ادامه می دهند.
آنها بدن خود را که کاملا استخوانی شده با پوشیدن لباسهای گشاد و شل پنهان میکنند. در این نوع اختلال، غذا خوردن تبدیل به وسواس میشود. فرد با اینکه بسیار کم غذا میخورد دائم به غذاها و مواد غذایی فکر میکند. مقدار بسیار کمی از غذاهای محدود میخورد. دائما کالری شماری کرده و غذایی که میخورد را وزن میکند. کسانی که این اختلال را دارند حتی ممکن است فقط با غذای درون بشقاب خود بازی کنند و اصلا از آن نخورند. با اینکه بیمار مبتلا به بیاشتهایی عصبی بسیار لاغر است، اما باز هم خود را چاق میبیند. آنها اغلب بسیار روی خود حساس هستند.
بیاشتهایی عصبی بخشی از کمالگرایی در این افراد است. اما این حرکت به سمت کامل شدن، گاهی از کنترل خارج شده و باعث بروز رفتارهای ناسالم و خطرناک میشود که حتی حیات فرد را به خطر میاندازد. از دیگر نشانههای اختلال تغذیه آناروکسیا میتوان موارد زیر را نام برد: زرد شدن پوست رشد موی نازک در سراسر بدن حساسیت به سرما یبوست واکنش آهسته و یا بیحالی از دست دادن عادت ماهانه به طول انجامیدن این نشانهها باعث کم خونی، نازک شدن استخوانها، صدمه به قلب، از دست دادن اعضای بدن و در نهایت مرگ میشود.
تشخیص اختلال تغذیه بیاشتهایی عصبی از آنجا که آناروکسیا یا بیاشتهایی عصبی زندگی فرد را به خطر میاندازد بسیار مهم است که سریع تشخیص داده شود. به طور کلی بیاشتهایی عصبی را میتوان زمانی کامل تشخصی داد که فرد نود درصد کمتر از وزن طبیعی خود داشته باشد. برای درمان این اختلال نیاز به بستری شدن است . بستری شدن برای کسانی که دچار مشکلات جدی جسمانی و لاغری بیش از اندازه و خطرناک شدهاند، همچنین برای کسانی که ممکن است به خود صدمه بزنند، ضروری است. بستری شدن در بیمارستان معمولا زیاد طول نمیکشد، باقی مداوا به صورت سرپایی و خارج از بیمارستان انجام میشود. معمولا بیمار روزها برای معاینه به دکتر مراجعه میکند و شب را در خانه میگذراند.
درمان بیاشتهایی عصبی سه هدف را دنبال می کند
بازگرداندن وزن سلامت به فرد درمان آسیبهای فیزیکی کاهش افکار و رفتارهای ناسالم که باعث عود کردن اختلال میشود. خانواده درمانی یکی از انواع این درمانهاست که با کمک پدر و مادر و اعضای خانواده برای کمک به فرد، زیر نظر یک متخصص انجام میشود. درمان بیاشتهایی عصبی در بزرگسالان سختتر است.
شاید به ترکیب چند نوع درمان نیاز داشته باشد. در هر روش درمانی، کلید کار تغذیه و مواد مغذی است دارو معمولا داروهای ضدافسردگی و دیگر داروهای مشابه را برای درمان روحیه کسانی که درگیر چنین اختلالی هستند، تجویز میکنند. نتایج متفاوت است بعضی با تجویز چنین داروهایی بهتر میشوند، در حالی که ممکن است روی دیگر بیماران تاثیر خاصی نداشته باشد. متخصصان معتقدند ترکیب شیوهی دارو درمانی و رواندرمانی بهتر از انجام تنها یک روش درمانی است.