به دلیل اینکه امروزه معمولا اکثر خانم های شاغل هستند و نمی توانند برای هر وعده ی غذایی آشپزی کنند و بهخاطر کمبود وقت معمولا غذای بیشتری پخته شده و در یخچال نگه داری می شود در نتیجه، نیاز به توجه به سلامت غذاهای مانده هم افزایش پیدا کرده است. پس باید دانشمان دربارۀ سلامت غذاهای مانده را بالا ببریم. واقعیت این است که بسیاری از میکروبها و قارچها با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند اما روی غذاهای مانده بهراحتی جا خوش میکنند و باعث بروز بیماری ها میشوند. در این مقاله از مشکلاتی که غذاهای مانده ممکن است برای تان ایجاد کنند و شرایط نگه داری مواد غذایی در یخچال بیشتر صحبت خواهیم کرد با ماهمرا ه شوید.
برای مشاوره در زمینه لاغری در یک جلسه بدون جراحی درد و خونریزی کلیک کنید.
تا چه مدت غذاهای مانده را می توانیم در یخچال نگه داریم :
باید بدانید که سازمان غذا و داروی امریکا اعلام کرده است که مصرف غذاهای مانده، آن هم غذاهایی که در یخچال نگهداری میشوند، تنها تا چهار روز مجاز است. اما یک استاد میکروبیولوژی تغذیه در دانشگاه کورنل اعتقاد دیگری دارد. او میگوید که مواد غذایی بنا به شیوۀ نگهداریشان تا یک هفته هم دوام میآورند.
غذاهای دریایی و مدت نگهداری آن ها در یخچال :
باید بدانید که دربارۀ غذاهای دریایی باید بیشتر محتاط باشیم. این مواد سریعتر خراب و فاسد میشوند. یک استاد علوم تغذیه معتقد است: بهطور کلی، محصولات دریایی از مواد غذاییِ دیگر بیشتر در معرض آلوده شدن هستند و فساد و تخریبشان هم سریعتر و سادهتر از مواد دیگر است.» مثلا وقتی ماهی بوی نامطبوعی پیدا میکند یعنی فاسد شده است و باکتریهای فراوانی در حال رشد در آن هستند. غذاهای دریایی زود از حالت خوشبو و خوشطعمشان خارج میشوند و بوی ترشیدگی و خرابی پیدا میکنند. سازمان جهانی غذا و دارو هم نگهداری غذاهای دریایی را بیش از یک تا دو روز مجاز نمیداند . باید بدانیم که مواد غذایی پخته هم ماندگاری کمتری نسبت به مواد خام در فریزر دارند. علت این است که ریزجاندارها برای رشد و تکثیر به آب، دمای مناسب، میزان کافی از اسیدی بودن محیط نیاز دارند. پس مواد پخته، شرایط بهتری برای فساد و تخریب دارند. مثلا کیکی را در نظر بگیرید که حاوی تخممرغ و آب است. وجود این موادْ ظرفیت کیک برای فساد را افزایش میدهند.
تاثیرات مختلف پاتوژنها :
خوب است توجه داشته باشید که در میان عوامل بیماریزای موجود در غذاهای مانده، باکتری سالمونلا، اشریشیا کلی و لیستریا معروفترینها هستند. اگر غذایی مانده میل کنید و سالم بمانید، یعنی یا عوامل بیماریزای اندکی در آن وجود داشته یا کاملا پاک و عاری از پاتوژن بوده است. میزان ریزجاندارها که باعث بیماری میشوند با هم متفاوت است. هر پاتوژنی به میزانی متفاوت با دیگری موجب بیماری در بدن میشود. یک تا ده میکروارگانیزم از نوع نوروویروس باعث بیماری میشود اما تعداد میکروارگانیزمهای بیماریزای باکتری سالمونلا، صد هزار عدد است؛ یعنی صد هزار میکروارگانیزم سالمونلا بیماریزا هستند. با این اوصاف، چطور میتوان مطمئن شد که پیتزای یکهفتهمانده در یخچال، حاوی مواد بیماریزاست یا خیر؟ پاسخ این است که هیچ راهی برای کشف این موضوع وجود ندارد. پاتوژنها از طریق چشم غیرمسلح قابلرؤیت نیستند. بسیاری از مواد غذاییای که در ظاهر سالماند هم حاوی مواد بیماریزا هستند. پس بهتر است برای حفظ سلامتی خود و داشتن معیاری برای مصرف مواد غذایی مانده، چارچوب زمانی تعیین کنیم.
چطور مواد غذایی را تا جایی که می توانیم سالم وتازه نگه داریم :
توجه کنید غذا در حین بسته بندی آلوده نشود :
توجه کنید که یکی از مواردی که باید در بستهبندی و نگهداری غذا در یخچال در نظر داشت، پرهیز از آلوده شدن غذا در این فرایند است. مثلا اگر با قاشق آلوده، غذا را به ظرفهای فریزری منتقل کنیم، امکان آلوده شدن آن غذا افزایش پیدا میکند. اگر قاشقی را به مواد غذایی خام زدهایم ، حتما باید آن را کنار بگذاریم و از آن برای تخلیۀ غذا در ظرفهای فریزری استفاده نکنیم. همیشه باید به بهداشت فرایند انتقال غذا به یخچال و بستهبندی آن دقت داشته باشیم. بهتر است روی ظروفی که در یخچال نگهداری میکنیم، برچسب بزنیم تا مشخص شود که هر مادۀ غذایی از چه زمانی در یخچال قرار گرفته است. همانطور که پیشتر گفته شد، بسیاری از مواد غذایی دارای باکتریهایی هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند. ممکن است ظاهر یک مادۀ غذایی خبر از درون آن ندهد. پس اگر از برچسبهای تاریخدار استفاده نکنیم، امکان دارد به سراغ غذایی در یخچال برویم که ظاهرا مطلوب به نظر میرسد اما در واقع، خراب شده و حاوی باکتریهاست. با یک کار ساده یعنی چسباندن برچسب تاریخ روی ظروف مواد غذایی، استرس خراب شدن غذا را از خود دور خواهیم کرد.
غذا را بیشتر از دو ساعت در هوای اتاق نگه ندارید :
باید توجه داشته باشید که ماندن غذا بهمدت دو ساعت در دمای اتاق، خطرِ وارد شدن به ناحیۀ دمایی مشکوک و خطرناک را افزایش میدهد. منظور از ناحیۀ دمایی خطرناک، دمای بین ۴ تا ۶۰ درجه سانتیگراد است. در این بازۀ دمایی، امکان رشد سریعتر باکتریها وجود دارد. اگر هوا گرم باشد هم بیرون ماندن غذا بیش از یک ساعت جایز نیست. باید دقت کنیم که دمای داخل یخچال هم زیر ۴ درجه سانتیگراد باشد. این درجه، بهترین دما برای یخچال است. اگر غذایی که به گردش یا محل کار بردهایم بیش از یک تا دو ساعت بیرون از یخچال مانده است و دسترسی به یخچال برای حفظ مادۀ غذایی وجود ندارد، باید آن را دور بریزیم .
توجه کنید که گذاشتن غذای داغ در یخچال مانعی ندارد :
اغلب ما تصور می کنیم که باید غذا را در دمای اتاق بگذاریم تا سرد شود و بعد آن را به یخچال منتقل کنیم. این طرز تفکر اشتباه است. هرقدر که مدتزمانِ ماندنِ مواد غذایی در دمای اتاق بیشتر شود، احتمال رشد باکتریها هم زیادتر خواهد شد. پس بهتر است غذاها را بهسرعت، حتی در صورت گرم بودن، به یخچال منتقل کنیم. دمای غذا با این کار سریعتر و حتی در کمتر از یک ساعت کاهش مییابد وقتی غذای داغ وارد یخچال میشود، دمای محیط یخچال را کمی بالا میبرد اما این موضوع چندان به طول نمیانجامد و آنقدر قدرتِ بالا بردن دمای یخچال را ندارد که روی مواد دیگر هم اثر بگذارد و خطرآفرین باشد. نکتۀ دیگر این است که همیشه میان هر ظرف غذا و مواد دیگر یخچال، کمی فاصله بگذاریم تا امکان گردش و چرخش هوا به دور ظرف و مادۀ غذایی وجود داشته باشد.
برای مشاوره در زمینه لاغری در یک جلسه بدون جراحی درد و خونریزی کلیک کنید.